confetti

Een brief aan onze deelnemers

woensdag 17 juli 2024

Beste deelnemers,

Sinds 1986 is de Kuukse elfkroegetocht een begrip in het Land van Cuijk en ver daarbuiten. Een stukje historie waar we met z’n allen trots op mogen zijn, wat over de jaren is uitgegroeid tot een evenement dat op zijn hoogtepunt maar liefst 20.000 deelnemers kende.

Het geniet landelijke bekendheid en is uitgegroeid tot de grootste kroegentocht van Nederland. Waar vooraanstaande artiesten zoals Snollebollekes, The Kik, André Hazes Jr., Anneke Grönloh, BZB en The Dirty Daddies de pleinen van Cuijk aan het zingen en springen kregen. Met een wedstrijd die nog ieder jaar traditiegetrouw op rolschaatsen gereden wordt, een kroegentochtonderdeel dat een straatnaam kreeg in het nationale stratenplan, een heus bordspel als corona-editie en een samenwerking met onze eeuwige beschermheer Piet Paulusma. Ook een thema dat ieder jaar weer een groots succes bleek: van Rare jongens die Romeinen tot Holie, van Hoteldebotel naar Overal blauw en van Kuuk van de kaart naar Voltooien.

Dat krijgen we jaarlijks voor elkaar met een team van trouwe vrijwilligers: de Commissie Kuukse elfkroegetocht. Op het moment 26 personen sterk, die vrijwel het hele jaar alles op alles zetten om de carnavalsdinsdag een succes te maken – altijd naast hun reguliere baan. We doen het met plezier en uit liefde voor carnaval. Een evenement organiseren is er de laatste jaren echter niet gemakkelijker op geworden.

Dat merken we vooral in de portemonnee: de kosten voor o.a. de programmering van artiesten en veiligheid zijn explosief gestegen en de toenemende regeldruk zorgt voor uitdagingen. Daarnaast zijn materieel en personeel in de evenementenbranche na de coronaperiode eveneens een stuk duurder geworden. Om deze prijsstijging te kunnen ondervangen moeten we nóg meer vragen van onze vrijwilligers en kunnen we niet anders dan concluderen dat het de laatste jaren te veel is geworden.

Het is voor ons als organisatie dus niet langer houdbaar om de Kuukse elfkroegetocht op de huidige schaal te blijven organiseren. Toch willen we jullie vragen de carnavalsdinsdag van 2025 in jullie agenda te markeren: dan zal gegarandeerd de 39ste Kuukse elfkroegetocht plaatsvinden.

Concreet betekent het dat wij als commissie op dit moment opnieuw naar de tekentafel gaan om te kijken op welke manier we de 39ste Kuukse elfkroegetocht kunnen organiseren om carnaval ook komend jaar knallend af te sluiten. Met bijna veertig jaar als evenement willen we graag door blijven gaan, maar wel op een passende manier voor ons, jullie en Cuijk. We willen een duurzaam en toekomstbestendig evenement neerzetten dat ook de volgende veertig jaar overleeft, zonder te veel druk op onze vrijwilligers en de portemonnee. Verschillende generaties zijn immers groot geworden met de Kuukse elfkroegetocht, en die gelegenheid willen we de toekomstige deelnemers ook bieden.

Aan het einde van de zomer komen we bij jullie terug en zullen we jullie uitgebreid vertellen hoe de kroegentocht van 2025 eruit zal zien. Tot die tijd: kijk nog een keer naar die volle stempelkaart op het prikbord, like die gave kroegentochtfoto van jezelf op Facebook en streel nog een keer over de sticker op je koelkast.

Tot gauw!

Commissie Kuukse elfkroegetocht - Anne, Bas, Bram, Daniël, Dennis, Emiel, Erik, Freek, Joey, Joris, Karlijn, Lars, Lennart, Lille, Maartje, Malik, Marc, Renske, Rob, Robert, Stijn, Thijs, Titus, Tom H., Tom K. en Youri. 

Overzicht